”–Jag är ingen högfärdig man. Men jag är fåfäng – och jag odlar min excentricitet.”

Det är ganska coolt med original. Som går sin egen väg. Som vågar vara sig själva. Eller som hittar sätt att bevara sin egenart i de mest rigida kontexter. Som anpassar sig efter situationens krav utan att offra sig själva. Synd bara att de är så få.

När den legendariske simmaren Mark Spitz tagit sju (7) guldmedaljer i OS i München 1972, frågade en journalist honom varför han behöll sin mustasch. I jakten på hundradelar rakade simmare sina kroppar, men Mark behöll pröjsaren.
-Jag tränar flera timmar om dagen, sju dagar i veckan. När jag ser mig i spegeln påminner mustaschen mig om att det finns ett liv utanför simningen, svarade Spitz.

Att ha distans, kallas det.

Och häromdagen dog Sverker Åström, den svenske toppdiplomaten som funnits med i utrikes-politiken sedan strax efter kriget. Han som levt sitt liv i korrekta kostymer med formella åtaganden och som först vid 86 års ålder offentliggjorde att han var bög. Då, för nio år sedan, hade Facebook och Twitter, om de funnits, varit fulla RIP:ar till Sverkers heder, men vi glömmer fort.

Korrekt nästan till det yttersta var han. Men bara nästan. Mer än en gång reagerade hans värdar på hans val av strumpor. En röd och en grön.
–Jag är ingen högfärdig man. Men jag är fåfäng – och jag odlar min excentricitet, var hans kommentar till strumpvalet.

”…odlar min excentricitet…” Respect! Det vill jag också göra. Vara excentrisk och avvikande. Och ha Mark Spitz mustasch.

Frågan är bara vad man ska avvika ifrån. Jag får nog börja där…

/

About these ads

Om blogbypa

Swedish writer, voice over-artist and reflexologist. Would like to change the world, but settles with a wish to bring a thought, a sense or even make someone feel better, if only for a while. Believes in the the inward and outward human force. Works out, run in woods, meditate and practise qigong. Likes to find another way. Blogs about life, neither more nor less. Or both. About love and stupidity, death and nudity, lies and wise men in trees. Questions habits and patterns, traditions and people’s disability to stick to the truth. Wants to write with love. Or with anger. And often with a twinkle. But without self-pity or cant. Decorates the discourses with Iphone-pics. It’s just a hang-up. If you’re interested in the real pictures, please visit www.bypa.se. Visa alla inlägg av blogbypa

3 responses to “”–Jag är ingen högfärdig man. Men jag är fåfäng – och jag odlar min excentricitet.”

 • Vitality2day

  Älskar det! Precis så känner jag. Inte högfärdig, men fåfäng och excentrisk – tja jag anar att det kommer att komma med åldern – nästan som en naturlag :D

  • blogbypa

   Tack! Men naturlagen tror jag inte på. De flesta jag känner går i andra riktningen. Så jag är glad att du finns. Världen behöver fler fåfänga excentriker! Och färre högfärdsblåsor. :-)

 • Vitality2day

  Jo, det kanske är så… Har nog emellanåt en rätt sned världsbild. Jag tror att det är en överlevnadsstrategi :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 472 andra följare

%d bloggare gillar detta: